Responsive design

responsive design

Респонсив дизайн на сайт

Респонсив дизайн, наричан още адаптивен дизайн, представлява вид стилизиране и оптимизиране на уеб сайта с цел той да стане добре изглеждащ и с по-удобен вид. Който е подходящ за посещаване от различни мобилни устройства, като  (мобилни телефони, смартфони, таблети, фаблети, настолни компютри и др.) с различна големина и резолюция на дисплея.

Този дизайн прави така, че един динамичен уеб сайт сам да се адаптира според екрана на устройството и разпределя съдържанието си спрямо резолюцията му. Уеб сайтовете, изработени по метода responsive (адаптивен) дизайн, автоматично разпознават резолюцията на устройство, с което са отворени.

Как се изработва адаптивен уеб дизайн на сайт?

Изработването на адаптивен, респонсив дизайн на сайт включва в себе си стилна, визуална и гъвкава подредба на всички елементи по специфичен начин, така че в крайна сметка, външният вид и структура на сайта да бъдат достатъчно удобни, достъпни, прегледни и гъвкави за всички интернет настолни или мобилни устройства.
Изработката на адаптивен дизайн се осъществява на базата на CSS 3 и HTML 5 уеб програмиране.

Адаптивният дизайн е проектиран така, че да променя автоматично големината на шрифтовете в сайта, в зависимост от големината на дисплея на устройството, за по-лесно и по-достъпно разчитане при по-малки дисплеи. Така също и да променя големината на различните бутони от менюто, за по-лесно натискане при по-малките дисплеи.

Адаптивният дизайн включва специфично форматиране и структуриране на уеб сайта, така че автоматично да се скрие определена не толкова важна информация за сметка на по-важната такава, ако е наложително това, както и автоматично оразмеряване на изображенията, в зависимост от големината и резолюцията на дисплея, всичко това с цел, по-удобно и по-достъпно основно съдържание за потребителите с по-малките дисплеи на мобилни устройства.

Адаптивния уеб дизайн прави сайта лесно и автоматично приспособим към най-разпространените фиксирани размери на дисплеите, за различните мобилни устройства – ширина на дисплея 480 и 640 пиксела за пейзажен изглед при смартфони; ширина 768 пиксела за таблети; 960 ~ 1200 и повече пиксела за компютри и лаптопи. За всеки един от тези размери, се разработва специфичен стил, процес изискващ добри HTML и CSS познания на уеб дизайнера, както и повече работа и време за да се постигне качествена изработка на сайт.

При изработването на адаптивен дизайн на сайт е от изключително важно значение да се спазят основни правила в HTML и CSS кода на сайта, така че в крайна сметка, след окончателното му завършване, той да премине успешно теста на Гугъл, който ще покаже дали вашият сайт е удобен за мобилни устройства.

Следвайте ни
error: Съдържанието е защитено!