Психология на цвета в уеб дизайна

Психологията на цвета в уеб дизайна

Цветът е мощен. Той влияе не само на това как се чувстват хората, но и на това, което правят. Психологията на цвета може да помогне за укрепване на вашата марка, да насърчи продажбите и дори да насочи посетителите към конкретни страници или действия на вашия уебсайт.

Проучванията показват, че хората решават дали да харесват или не продукт за 90 секунди или по-малко и че 90% от това решение се основава единствено на цвят . Изследванията показват също, че цветът може да увеличи разпознаваемостта на марката с 80% .

Психологията на цвета в уеб дизайна

Не случайно толкова много популярни сайтове за социални мрежи (Facebook, Twitter, LinkedIn и Tumblr) и технологични марки (Dell, IBM, HP и Intel) имат сини лога . Но това не означава, че синьото е подходящо за вашия уебсайт. И дори ако синьото е идеално за вашия сайт, не забравяйте да помислите за други цветове, които трябва да използвате с него (и къде).

Ако разбирате как цветът влияе на хората, можете да се уверите, че цветовете в дизайна на уебсайта ви работят по- скоро, а не срещу вас.

Нека да разгледаме някои основни цветове:

Психологията на червеното

Червено всъщност може да увеличи сърдечната честота на човека и да накара те да дишат, по-бързо. Червеното се свързва с похот, вълнение, любов, енергия и движение. Той също има някои потенциално негативни асоциации, включително война, насилие, пожар, гняв и опасност.

 • Кога да използвате червено
  Използвайте червено, като акцент, за да привлечете вниманието към нещо или да създадете вълнение. Червеното може да бъде полезно за храна, мода, развлечения, спорт, маркетинг, реклама, спешни услуги и здравеопазване.
 • Кога да избегнете червеното
  Не прекалявайте! Прекаленото вълнение може да бъде лошо нещо. Червеното обикновено не е подходящо за луксозни стоки, съдържание, свързано с природата, или професионални уебсайтове / услуги.

Психологията на жълтото

Жълтото е най-светлият цвят. Свързва се с компетентност, щастие, веселие, оптимизъм и младост. Жълтото също има някои негативни асоциации като страхливост и измама.

 • Кога да използвате жълто
  Използвайте ярко жълто (пестеливо), за да енергизирате хората или да създадете усещане за щастие. Използвайте меки, светло жълти цветове  за по-спокойно щастливо усещане. Жълтото може да бъде чудесно за привличане на внимание към призива към текст и бутони за действие.
 • Кога да избягвате жълто
  Жълтото може бързо да се превърне в непосилно. Може да напряга очите. Отново го използвайте умерено. Твърде много жълт или грешен оттенък може да се чувства евтин или спам.

Психологията на оранжевото

Оранжевият е енергичен и жив цвят, често асоцииран със забавление, щастие, енергия, топлина, амбиция, вълнение и ентусиазъм. Може да се използва и за комуникация с повишено внимание.

 • Кога да използвате оранжев
  Обърнете внимание на призива ви за действие (абонирайте се, купете, регистрирайте се), разрешението, продажбите или друго съдържание, което искате да сте сигурни, че хората забелязват. Добре е за електронна търговия, автомобилостроене, технологии, забавления, храна и грижи за деца.
 • Кога да избягваме оранжевото
  Въпреки че оранжевото е малко по-малко интензивно от червеното, все пак може бързо да се превърне в непреодолимо. Не прекалявайте.

Психологията на зеленото

Зеленото има хармонизиращ, балансиращ ефект. Свързва се с растеж, здраве, природа, богатство, пари, спокойствие, мъжественост, щедрост, плодородие, завист, късмет, мир, хармония, подкрепа и енергия.

 • Кога да използвате зелено
  Зеленото е най-лесният цвят за окото. Използвайте го, за да създадете релаксиращ, успокояващ ефект или да представите нови начала, природа или богатство. Той е чудесен за науката, туризма, медицината, човешките ресурси, околната среда и устойчивостта.
 • Кога да избягваме зеленото
  По-малко е подходящо за луксозни стоки, технологии или съдържание, насочени към момичетата подрастващи.

Психологията на синьото

Синьото се свързва с мъжественост, компетентност, качество, спокойствие, надеждност, непоколебимост, мъдрост, лоялност, сила, производителност, доверие и сигурност. Яркият блус също може да бъде освежаващ и енергизиращ.

 • Кога да използвате синьо
  Синьото често се използва от големи корпорации и банки, тъй като е неинвазивно и свързано с надеждност. Добре е за здравеопазване, стоматология, високотехнологични, медицински, научни, държавни, юридически и комунални услуги.
 • Кога да избягвате синьото
  Използването на определени нюанси на блус (в по-тъмния край на спектъра) или използването на прекалено много синьо може да накара уебсайта ви да се почувства невзрачен и студен. Синьото също може да ограничи апетита, така че внимавайте да го използвате със съдържание, свързано с храни.

Психологията на лилавото

 Може да се използва за общуване на креативност, въображение, авторитет, изтънченост, сила, богатство, просперитет, мистерия, мъдрост и уважение.

 • Кога да използвате лилаво
  Използвайте тъмни лилави цветове , за да създадете усещане за лукс и богатство, и използвайте светли лилави за пролетта и романтиката. Лилавото също може да бъде чудесно за козметични продукти (по-специално против стареене), астрология, масаж, йога, изцеление, духовност и съдържание, свързани с момичета подрастващи и женски марки.
 • Кога да избягвате лилавото
  Лилавият цвят може да бъде успокояващ, което обикновено го прави лош избор за привличане на вниманието на хората.

Психологията на кафявото

Кафявото е топъл, естествен цвят, свързан със земята, грапавост, надеждност, стабилност, приятелство и природа.

 • Кога да използвате кафяво
  Кафявото може да се използва за стимулиране на апетита (помислете за реклами за кафе и шоколад), което го прави подходящо за съдържание, свързано с храни. Той може също да бъде подходящ за недвижими имоти, животни, ветеринарна медицина и финанси. Кафявото също е обикновено по-добро за фонове.
 • Кога да избягваме кафявото
  Кафяво може да бъде малко скучно или прекалено консервативно. По принцип не е подходящ за привличане на вниманието на хората и не трябва да се използва за призиви към елементи за действие.

Психологията на черното

Черното е силен цвят, често свързан с изтънченост, елегантност, авторитет, сила, елегантност, стабилност, здравина, формалност и интелигентност. Той може също да символизира смъртта, мистерията, злото и бунта.

 • Кога да използвате черно
  В зависимост от цветовете, използвани с него, черното може да бъде елегантно и традиционно или модерно и остър. Черното може да бъде чудесно за луксозни стоки, мода, маркетинг и козметика.
 • Кога да избягваме черно
  Твърде много черно може бързо да стане непосилно. Черното също може да почувства заплаха или зло, карайки хората да се чувстват неприятно или дори да се страхуват.

Психологията на бялото

Бялото се свързва с чистота, чистота, добродетел, щастие, искреност и безопасност.

 • Кога да използвате бялото
  Бяло се свързва с лекари, медицински сестри и зъболекари, което го прави чудесен за уебсайтове, свързани с индустрията на здравеопазването. Той може да работи и за високотехнологични и научни сайтове. Когато се сдвоява с черно, златно, сребристо или сиво, бялото също може да бъде чудесно за луксозни стоки.
 • Кога да се избегне бялото
  Тъй като ефектите на бялото почти изцяло зависят от останалите цветове в дизайна, той теоретично може да се използва за всеки тип уебсайт.

Психологията на сивото

Сивото се свързва с формалност, професионализъм, изтънченост, практичност, безвремие и силен характер.

 • Кога да използвате сиво
  Чудесно е за професионални уебсайтове, луксозни стоки или за създаване на балансиращ, успокояващ ефект.
 • Кога да избягваме сивото
  Някои нюанси на сивото могат да се чувстват тъпи и откъснати или дори студени. Сивото не е идеално за привличане на вниманието на хората.

Психологията на розовото

Въпреки че розовото е нюанс на червено, то има някои много специфични асоциации извън тези на червеното. Розовото представлява изтънченост, искреност, романтика и любов. Тя няма насилствените, гневни конотации на червено и може да бъде доста успокояваща и нежна.

 • Кога да използвате розово
  Розово е чудесно за женски продукти или сайтове със съдържание, специално насочено към жени и млади момичета.
 • Кога да избягвате розовите
  Ярки щифтове могат да бъдат гадни и леките щипки могат да се чувстват твърде сантиментални или сладки за някои сайтове.
Следвайте ни
error: Съдържанието е защитено!